Får det vara bindestreck i sammansatta ord?
Målstyrningsrapport? Mål styrnings rapport? Målstyrnings-rapport? Får det vara bindestreck i sammansättningar? Språkkänslan kan säga att det ser långt eller stökigt ut med sammansättningar i flera led, men alarmera ännu mer när det istället ser ut att bli särskrivet. Får man sätta ut bindestreck då, som en trevlig mellanväg? Det korta svaret är: det beror på. Så, här kommer en liten how to-guide till bindestrecket.
Bindestrecket är alltså det kortare strecket (-) på tangentbordet och ska inte blandas ihop med det lite längre tankstrecket (–), för de har olika uppgifter i en text.
Sedan är det bästa stället att börja på hos huvudregeln. Den säger tydligt nej till bindestreck i sammansättningar.
Men, självklart finns det undantag och fall där bindestrecket både accepteras och behövs:
- • i ord som har siffror, en bokstav, förkortning eller tecken, t.ex. 50-årsdag, e-post, OS-idrottare, $-tecken.
- • i sammansättningar med utländska eller inlånade ord och uttryck, som ad hoc-lösning eller social media-guru.
- • i sammansättningar där två vokaler möts, för att det ska blir tydligare (ja-anhängare). Här är det sammanhanget som avgör om det blir lättare att läsa sammansättningen med eller utan bindestreck. Etablerade ord som museiintendent eller värmeelement går att läsa utan större ansträngning.
- • i tillfälliga sammansättningar, som sommar-Visby. Men så fort sammansättningarna blivit etablerade i språket och inte längre är tillfälliga skrivs de utan bindestreck.
- • när sammansättningen har ett flerordsuttryck som första led, t.ex. tio i topp-lista, ut och in-vänd, Astrid Lindgren-priset.
- • för att visa att leden i en sammansättning är samordnade, som i gul-vit. Bindestrecket symboliserar då ett och. Svensk-fransk ordbok, blå-vit pyjamas, svensk-norska handelsförbindelser. När den samordnade sammansättningen inte kan missförstås eller är välkänd skrivs den utan bindestreck, som i svartvit eller dövstum.
Förutom i vissa sammansättningar används bindestreck också för att markera avstavning och underförstådd orddel, men det är en helt annan genomgång.
Nu vet du i vilka sammansatta ord som bindestrecket får ta plats och vilka de får hålla sig utanför. Lycka till!